Cinque Terre - gyöngyszemek a Ligur-tenger partján - Olaszország

Ki látta már a "csinkveterrét"? Én bevallom egy éve hallottam először ezt a furán csengő nevet, pedig az olaszok egyik nagy büszkesége, az UNESCO világörökség része.

Az öt föld (olaszul: cinque terre) a Ligur-tenger meredek partoldalára épült 5 kis falut jelenti, melyek jóvágású hegyi utakkal vannak összekötve. Ezeken -néha ezernyi kőlépcsőn a tüdőnket kiköpve- mediterrán bozótosban, kaktuszok mellett és különleges fák alatt, sokszor pedig gyönyörű tengeri panorámát csodálva lépkedhetünk.

A falvak turisták ezreit vonzzák nyaranta a vattacukorszínű, szorosan egymás mellé épült házakkal, a kikötőben ringatózó halászhajókkal, a szűk kis utcácskákkal. (Sok lépcsőre kell számítani, mégiscsak hegyoldal...:))

Vernazza látképe, Cinque Terre
Vernazza látképe

A tengerparton sütkérezni vágyóknak pedig van egy jól kiépített homokos part az egyik faluban, Monterosso-ban, ami "enyhén" túlzsúfolt napközben, szóval az én ingerküszöbömön messze túl helyezkedik el.

A strand Monteresso-ban,
a vasútállomástól pár perc sétára található,a város szívében.
Itt még üres, reggel 6 körül készült a kép.


monterossoi strand és a napkelte

A túrázni vágyóknak, aktív nyaralást kedvelőknek is érdemes legalább 3-4 napot rászánni erre a területre, és nem egy nap alatt végigvágtázni a falvakon.

Monterosso

A nemzeti park legnagyobb és legkényelmesebb városa: sík terepre épült, az egyetlen tehát, aminek szemrevételezése közben nem kell a jónépnek lépcsőkön koptatni az ízületeit. Ahogy említettem, ennek a városkának vannak egyedül kényelmes homokos strandjai is. A központjában, egy széles tengerparti sétányra nyílik a vasútállomás, onnan egy nagyon kellemes sétát tettünk a sétány végén található hatalmas (14 m magas) Neptun szoborhoz, ki épp egy régi villa táncteraszát tartja a vállán. Sajnos a tenger istene pont egy tengeri viharban rongálódott meg a hatvanas években, de tervben van már a felújítása

A Gigante, azaz a Neptun szobor

Monterosso inkább a kisgyermekesek, strandolni vágyók fellegvára a Cinque Terrén, maga a város nem volt annyira izgalmas számomra, mint a többi.

San Giovanni Battista templom óratornya az óvárosban

Monterosso - Vernazza túraútvonal

Ezt a túraútvonalat a két település között csak erős idegzetűeknek ajánlom, rengeteg lépcső volt! Azt mondják, hogy Vernazzától indulva könnyebb a túra (azt nem próbáltuk), cserébe viszont Monteressotól indulva szebb a kilátás a gyönyörű Vernazzára (na nem mintha nem lehetne túra közben néha megfordulni...) Ez az egyik fizetős szakasz, és nem véletlenül, mert az egyik legszebb is! Persze aki korán kel, az még nem találkozik a túraút elején/végén található őrbódéban senkivel, így a jegyvétel jelentősége is veszít az értékéből.😏

De beszéljenek tovább a képek:

A távolban Monterosso, ennyit jöttünk már. 😊

Itt tűnt fel először Vernazza, nagyon megörültem neki!😊


Vernazza

Nekem ez lett az egyik kedvencem! 😇 Ma egy kis halászfalu, rengeteg halászhajóval a kikötőjében, melyek még jobban emelik báját. De hajdanán a leggazdagabb, legbefolyásosabb település volt mind közül, mert egyedül neki volt természetes kikötője: itt zajlott tehát az országok közötti tengeri kereskedelem. Meg is őrizte elegáns megjelenését, karakterét, gazdagon díszített házaival, kapualjaival. A kikötő mellett van egy piciny, de védett homokos tengerpartja.

A falu fölé magasodó Castella Doria védelmi kastély 
a kalózoktól védte a települést.

Santa Margarita d'Antiochia templom
ligur gótikus sítlusban


Vernazza 💗

Vernazza-Corniglia túraútvonal

Ez a másik főszezonban fizetős és ugyanakkor gyönyörű útvonal, ha mindkettőre vevő vagy, érdemes nem az úton levő őrbódékban egyesével rájuk a díjat kifizetni, hanem lentebb írok egy Cinque Terre kártyáról, amit akár előre is meg lehet venni, több kedvezményt kínál és kedvezőbb az árfekvése is.

Búcsú Vernazzától



Azok a fránya lépcsők...😓


Ez a túraútvonal kellős közepén egy 400 éves Unesco által védett kőház,
mely potom 180 EUR/éjért (2023-as ár) 2 főnek kiadó



A távolban feltűnik Corniglia 😍

Corniglia

A legkisebb falu a maga 200 fős lélekszámával, az egyetlen, amely nem a tengerpartra épült, hanem egy a tengerszint felett 100 méteren levő párkányra.
Hasznos tudnivaló, hogy ide hajóval nem lehet eljutni- lévén hogy nincs kikötője-, és ha vonattal utazunk ide, akkor a rekkenő hőségben érdemes a vasútállomásnál megkeresni a helyi buszt, amely a falucskába visz. A vasútállomás ugyanis a tengerparton van jóval a falu alatt, és a kettőt pontosan 382 db lépcső köti össze cikkcakkban. 😄

Lardarina lépcső a vasútállomás és a falu között.
Mi lefele tettük meg, úgy jó volt! 😄

Corniglia teljesen más stílusú falvacska, mint a többi, talán mert nem a tengerparton fekszik, de a házak, utcák is olyan "szárazföldibbek." Sajnos a leglepukkantabbak is időnként, az első benyomásom a túraútvonalról letérve elég lehangoló volt, de aztán beljebb sétálva egy kedves, csendesen merengő települést volt szerencsém megismerni.

Az első benyomás kissé lehangoló volt

Aztán láttam ilyet is. 😊

Fölfelé a meredek főutcán


San Pietro templom, a liguriai gótika műremeke,
carrarai fehér márványból készült hatalmas rózsaablakkal

Manarola

A legrégebbi falunak nyilvánították, ugyanis a San Lorenzo templom alapköve 1160-ból származik. Az itteniek is főleg halászatból, szőlőtermesztésből élnek.
Az öt faluból Manarola és Vernazza nyerte el, hogy szerepelhetnek a legszebb olasz falvak listáján (I borghi piú belli d'Italia).


A teraszos szőlőültetvények a háttérben
nagyon jellemzőek erre a térségre, az Unesco főleg eme különleges, kőfalú teraszos földművelés miatt nyilvánította a térséget a világörökség részévé

Sajnos a Manarolát Riomaggioreval összekötő út az ún. Szerelmesek Útja (Via dell'Amore) ottjártunkkor le volt zárva felújítási munkálatok miatt - pedig azt olvastam, az is gyönyörű kilátást ajándékoz a tengerre! 2024 nyarán újra megnyitják, aki arra jár, ne hagyja ki. Azt olvasom, hogy az a legkönnyebb és legrövidebb ösvény, és nem is fizetős, biztos megéri a fáradtságot!

Riomaggiore

Ez az első (vagy utolsó, attól függ, honnan nézzük) falu a sorban, mi ide vonattal érkeztünk. Hálisten, mert így módomban állt megcsodálni a vasútállomást a faluval összekötő gyalogos alagútfal művészi különlegességét. Silvia Benedetto olasz származású művész mozaikmunkája lelhető itt fel, tényleg csodálatos!

Kavicsokból, maradék csempékből készült remekmű

A falu maga nagyon nyüzsgő, fiatalos...és lépcsős. Nálam a második befutó Vernazza után. 😊 Az itt lakók megélhetése alapján oszlik két részre: a tengerparti részen a halászok élnek, a magasabban fekvő területeken pedig bortermesztéssel, szőlővel foglalkoznak.



izgalmas sikátorok, itt már azt se tudtam, hol járok! 😃

A lezárt Szerelmesek Ösvénye, a faluból fotózva.

A halászok kikötője


Sziklás strand a halászkikötő mellett

Itt a házak talán magasabbak, mint a többi faluban.
Szorosan egymásra épülnek: ez nemcsak a helyszűke miatt alakult így:
védik az utcákat a tűző naptól.
Az ellenséges népek elől pedig menekülési lehetőséget adott
a házak hátsó kijárata



Pár közérdekű információ a végére:

- Szállást a környező városokban (La Specia-ban vagy Levanto-ban) érdemes foglalni valahol a vasútállomáshoz közel. Itt ugyanis könnyebben és kedvezőbb árakon lehet találni, mint a nemzeti parkban. 

- Az autóval járkálás a falvakban amúgy is felejtős: nem lehet turistáknak behajtani a területükre. Viszont egy jól közlekedő vonatjárat köti össze őket La Speciával és Levantoval, én a Trenitalia appjában vettem meg előre a telefonomról a vonatjegyeket, amikor még az állomáson sem voltunk. 

- Nagyon erősen javaslom, hogy aki csak teheti, ne kövesse el a mi hibánkat, és ne nyáron, a legnagyobb hőségben és tömegben akarjon itt kirándulgatni! 😅 Vagy ha mégis, akkor legalább szánja rá magát a koránkelésre. Mi hat órakor már a vonaton ültünk, és nagyon kellemes, hűvös és tömegnyomor-nélküli első pár óránk volt a nézelődésre. Úgy 11 körül indul neki a nép a falvak közötti túraútvonalaknak, onnantól nagyon sűrű az élet: van, hogy tömött sorokban sétálnak az emberek.

- Aki rászánja magát a falvak közötti túraútvonalakra, és nem vonattal, busszal vagy hajóval szeretne egyik faluból a másikba eljutni, annak érdemes lehet Cinque Terre kártyát vásárolnia itt: https://card.parconazionale5terre.it/, vagy személyesen minden vasútállomáson, illetve a nemzeti park és Levanto, La Spezia turisztikai hivatalaiban. Ugyanis főszezonban van két túraútvonal Monterossótól Vernazzáig és Vernazzától Cornigliáig, ami fizetős - ezzel a kártyával azonban kedvezőbben látogathatóak. (november 5-március 18-ig minden útvonal ingyenes). A vasútállomásokon levő WC-k is térítésmentesen használhatóak a kártya felmutatásával, valamint a helyi buszjáratok is, ezen felül lehet olyan napijegyet is választani, amely a falvak közötti vonatozást is tartalmazza.

    -  a csak túratúvonalakra, buszra érvényes kártyáról további info: https://www.parconazionale5terre.it/page.php?id=157

    - amiben a vonatjegy is benne van:   https://www.parconazionale5terre.it/page.php?id=158

- Corniglia kivételével - amely a hegyen fekszik, nem közvetlenül a tenger partján, így neki nincs kikötője - megközelíthetőek a települések hajóval is, a vízről is páratlan látványt nyújtva. Ajánlom még Portovenerét is hajóval meglátogatni, ott van az öt falu mellett, és szintén az UNESCO világörökség része.

A hajómenetrendről és árakról itt lehet tájékozódni: https://www.cinqueterre.eu.com/en/boat-excursions

További észak-olasz útleírás Veronáról, egy romantikus, sok látnivalóval megtűzdelt városról https://utazasielmenyek.blogspot.com/2023/03/verona.html


Megjegyzések