Capri - elegancia és báj, szépség és történelem

Capri: a luxus és csillogás szigete 

Capri szigetéről talán az jut legelőször az eszünkbe, hogy ez a világ elit rétegének a kedvelt nyaralóhelye: amióta a 19.században az európai arisztokrácia újra felfedezte magának, azóta hercegnők, színészek, celebek, milliárdosok - az óvilági nemesség és az újvilági felkapaszkodók - mind megfordulnak itt egy langyos nyári estén.

Anacapri látképe

A pompa, a csillogás mindenképp jellemző erre a szigetre tehát, az üzletek nagyon elitek, a kínálat pazar és nem mindenkinek megfizethető. Még a nyilvános WC-től is tátva maradt a szám: 

Nyilvános WC Capri szigetén

Azonban Capri nem csupán a csillogásra vágyókhoz szól: rendkívüli történelmi emlékeket, páratlan panorámát, ritka botanikai különlegességeket is kínál.

A nápolyi hajókikötőből indultunk, ahonnan egy 40 perces hajóúttal lehet a szigetre érni. Érdemes előtte tájékozódni, hogy viselkedik az idő tájt a tenger: a mi esetünkben a hatalmas hullámok miatt napokig nem indultak ki hajók a szigetre. Szerencsére sikerült végül egy békésebb napot elcsípni, de így is akkora hullámok közepette utaztunk, hogy a hajón zacskókat osztogattak az érzékenyebb gyomrúaknak - és volt keletje bőven! (Tipp: hullámzó tengeren érdemes nem lefelé nézve, a telefonba mélyedve vagy olvasgatva utazni.:))

A kikötő

A kikötőből egy siklóval lehet Capri központjába menni, vagy egy fél órás sétával.A sziget két nagyobb városa, Capri és Anacapri között pedig rendszeres minibuszjáratok közlekednek.

A "világ szalonja", azaz a hírességek felvonultatója a kicsiny sziget még apróbb főtere, a Piazzetta. Napközben zsúfolásig megtelik a szárazföldről csupán egy napra hajóval érkezőkkel - amilyen én is voltam. A kora esti koktélozós időszakban - amikor a magamfajta egynapos turista már elvonult innen - változik át világi szalonná, ahol szépen kiöltözve megjelenik az itt nyaralók színe-java.

Az óratorony (Torre del Orologio) a tér legismertebb szimbóluma, és Olaszország egyik legkülönlegesebb szabadon álló óratornya.

Piazzetta: Capri központi tere az óratoronnyal

Caprinak ezen felül van még egy nagyon emlékezetes tere, amely melengette magyar szívemet. Igazából csak a neve érdekes: A magyar 1956-os mártírok tere. Caprin. Ámulat. :)

A magyar vonatkozású tér névtáblája 

Továbbhaladva megannyi pazar boltocskával találkozhatunk, közöttük van egy  ami kuriózumnak számít. A kis bolt főleg órákat árul Capri Watch márkanéven, és világszinten ismert a felsőbb körökben. Az előkelő nép előszeretettel vásárolja ittjártakor, jelezvén, hogy azon kaszthoz tartoznak, akik Caprin nyaralhatnak.

A Capri Watch jellegzetes stílusa


Csodálatos berendezésű, exkluzív üzletek

Capri: páratlan műgyűjtemények, különleges növények, és a vakítóan kék panoráma szigete

Egy fagyizó mellett továbbhaladva - ahova még visszatérünk...érünk el Augustus kertjéhez (Giardini di Augusto), ahonnan lélegzetállító panoráma nyílik a tengerre, és a "Sziget Őrzőire", azaz három, a tengerből kiemelkedő csipkézett sziklára (Faraglioni). Ők egy földcsuszamlás során szakadtak el a parttól, és azóta a sziget jelképévé váltak. 

Maga a kert is csodálatos, egy német acélmágnás, Friedrich Alfred Krupp rezidenciája volt az 1900-as évek elejétől, aki több hónapot töltött minden évben a szigeten. Ő alakította ki a botanikus kertet, mely a sziget legjelentősebb növényvilágát rejti, több száz szoborral megspékelve.


Látkép a kertből a San Giacomo karthauzi kolostorral


Faraglioni, a Sziget Őrzői: három ez a kettő,
csak a harmadik takarásban van. :)


A megkapó kinézetű Carthusia illatszerüzlet a 
kert szomszédságában

Visszafelé nem felejtettünk megállni Capri híres fagyizójánál, ahol még a tölcsért is házilag sütik ki frissen. Az előtte várakozó nagy sorról könnyen felismerhető.

Itt kicsit látszik a fagyizó,
 a félköríves ablakból adják a finomságot.

A fagyizóval szemben egy fényűző kirakat melletti falon a tábla,
mely arra kér, ne az üzlet előtt piknikeljünk. :)
Ugyanis ott áll le a jónép fagyit majszolni.

Anacapri

Indultunk vissza a kikötőbe, ahonnan taxival vagy helyi járattal lehet eljutni a sziget másik városába, Anacaprira.

Az ő legmagasabb pontja, a Monte Solaro, melynek 589 m magas csúcsára libegővel lehet a leglustább módon eljutni, lustaságunkért kárpótol a gyönyörű kilátás a 15 perces út közben a tengerre és Capri szigetére



A hegy tetejről pedig aztán tényleg páratlan panoráma nyílik a szigetre, és az egész Nápolyi-öbölre:


Anacapri a sziget csendesebb, turista-mentesebb városa, annak ellenére, hogy központja tele van történelmi és kulturális látnivalókkal. 

Mi a Villa San Michele-t néztük meg, amit egy svéd orvos építtetett, amikor a szigeten élt. Egykor álomotthon, ma múzeum: olyan tárgyak gyűjtőhelye, amit az orvos (Axel Munthe) a szigeten lakva gyűjtött össze, vagy barátok adományoztak neki. Szarkofágtöredékek, mellszobrok, római burkolatok, márványoszlopok; a kertben van egy görög sír és egy 3200 éves egyiptomi vörösgránit szfinx is, amely Capri szigetére és a tengerre néz. 

Az egyiptomi gránit szfinx, amelynek valami rejtélyes babonából mindenki a fenekét simogatta...

A fő attrakciója a villának és romantikus kertjének (amely nemrég megnyerte az Olaszország legszebb magánkertje díjat) mégis a kilátás - mi más - a tengeren ringatózó hajókra és a Nápolyi-öbölre

Kilátás a villából a Nápolyi-öbölre

Ahogy Anacapri szűk sikátoraiban, a hófehérre meszelt házak között bolyongtam, egy nagyon különleges épületre bukkantam. Kitűnt a nagy fehérségből a rózsaszínűre meszelt falaival. Ő a Cassa Rossa, mely egy amerikai alezredes magánlakása volt az 1800-as években. Ma itt is múzeum van, mert - mit ad Isten - ez az ember is szenvedélyes műgyűjtő volt. 

Museo Casa Rossa épülete kívülről

A sziget egy másik arcát lehet megismerni a körülhajózásával - számos vállalkozás épül itt erre, lehet válogatni. Sajnos nekem ez nem adatott meg, mert a kis hajóknak túl nagy és veszélyes volt még a hullámzás aznap. Így Capri egyik legnagyobb nevezetességét, a Kék Barlangot sem sikerült megcsodálnom - a kicsiny sziget visszavár tehát! ☺️

Olaszország északi részén járva a romantikus Veronában is érdemes pár napot eltölteni: https://utazasielmenyek.blogspot.com/2023/03/verona.html







Megjegyzések