Hajóval a Wörthi-tavon - Ausztria, Karintia

Ausztria déli részén fekszik a legendás színű, 16.5 km hosszú Wörthi-tó. Színe olyannyira különleges, hogy már a Tókutató Intézet szakemberei is vizsgálták, mitől váltogatja ennyire a színeit: néha egészen sötétkék, máskor világoszöld, és van, hogy vakítóan türkiz. Színváltozásait a kalciumtartalmának, növényvilágának és mélységének köszönheti: a tó néhol különösen mély (85 m) és magas a mésztartalma, a lebegő, apró mészkristályokon pedig évszaktól, napállástól függően máshogy csillan meg, és verődik vissza a nap sugara.

Wörthi-tó türkiz színe
Nem használok filtert, valóban ilyen a tó színe

A klíma a tó partján nyáron napos, kellemes: magas hegyek - a Karavankák - hegyláncolatai védik az időjárás viszontagságaitól, és látványnak is nagyon pazar, ahogy a tó mögött nyáron az időtlen előkelőséget sugárzó, télen pedig vakítóan hóspakás hegyek meghúzódnak. Itt valóban még a szél se rebben. Ennek megfelelően a tó vize a legmelegebb hónapokban a 25-28 fokot is eléri. (A telek viszont havasak, szerintem hidegebbek, mint Magyarországon)

Nyáron külföldi turisták hada özönli el, és Ausztria lakói is előszeretettel töltik itt nagy számban a szabadságukat, hiszen ez az ország legmelegebb vizű, és legkellemesebb klímájú tava.

A Wörthi-tó és annak partján meghúzódó kisebb-nagyobb települések talán a rendszeresen közlekedő hajójárattal ismerhetők meg a leggyorsabban. Mi a  látványosságokkal kombinált hajójegyet választottuk, mely az egész napos hajóegyen kívül a tópart két legnagyobb látványosságába is belépésre jogosít: a Pyramidenkogel kilátóhoz és a Minimundusba is eljutottunk.

Jegyválaszték itt: https://www.woertherseeschifffahrt.at/webshop/

A hajón egy egész napos jeggyel bárhol kiszállhatunk, körülnézhetünk, újra beszállhatunk, és akár egész nap utazgathatunk.

A tópart legnagyobb városa vita nélkül Klagenfurtmely Karintia tartomány fővárosa is egyben. Ő a legkevésbé nyaralóövezet: ipari parkjával egész éves megélhetést biztosít állandó lakosainak, és így Ausztria hatodik legnagyobb települése. A parti sétányon és a híres Minimunduson kívül sok más nevezetessége, szép reneszánsz belvárosa is van, ezeket azonban egy hajós körutazás során nemigen lehet érinteni, messzebb vannak a parttól.

Minimundus
Minimundus: picike élethű épületek egy rakáson

De mi is az a Minimundus? Klagenfurt egyik büszkesége, egy miniváros: jelenleg a világ 165 leghíresebb épületének hű mása látható itt 1:25 arányú lekicsinyített változatban, de a kínálat évről-évre bővül. Érdekessége még, hogy az élethű ábrázolásra az anyaghasználatban is törekednek, többnyire a valódi épületek anyagait (pl homokkő, bazalt vagy márvány) felhasználva építik meg őket. Akit érdekelnek a világ építészeti nevezetességei, annak kihagyhatatlan ez a program: nagyon részletgazdag ábrázolással bejárható 26 000 nm-en az egész világ.

Big Ben
A Big Ben

Vatikán - Szent Péter Bazilika
Vatikán - Szent Péter Bazilika

Szumátra - Baiturrahman nagymecset
Szumátra - Baiturrahman nagymecset

Klagenfurtban érdemes egy rövid sétát tenni a Minimundus melletti 22 hektáros Europaparkba is: kicsiknek hatalmas és nagyon menő játszótér, nagyoknak ősfás-füves-virágos park művészeti alkotásokkal, ahol lehet piknikezni, megpihenni.
A testvérvárosok zászlói az Europaparkban
A testvérvárosok zászlói az Europaparkban

A kacsaúsztató
A kacsaúsztató

A tó melletti sétány pedig gyönyörű a nap minden szakában, de a naplementét semmiképp ne hagyjuk ki, ha épp akkortájt járunk erre!

Klagenfurt - tóparti sétány
Az alpesi mediterrán jellegű nyári klíma csak meleg helyen
átteleltethető pálmafákat engedélyez, de legalább vannak.
😊

A hajókikötő
A hajókikötő


A túlparton a Pyramidenkogel és rajta a kilátó
A túlparton a Pyramidenkogel és rajta a kilátó

Klagenfurtnak van a legnagyobb strandfürdője a Wörthi-tónál, van külön kisgyermekeknek kialakított rész is, viszont extra túlzsúfolt: egy forró nyári napon akár 10.000 ember is heringesdit játszik itt egymással.

A következő hajóállomás Krumpendorf. A falu megbújik a nagyváros árnyékában, már turistásabb jellegű nyaranta, de jóval csendesebb, mint mondjuk a nagyvilágin nyüzsgő Velden. Inkább idősebb értelmiségiek nyaralóhelye, valamint erőteljesen nő az állandó lakosainak száma is, akik a nagyvárosból költöznek át a sokkal nyugisabb szomszédba. Strandja nagyon szép ősfás.

Krumpendorf - A hajókikötő
Krumpendorfi hajókikötő

A tóparti sétány is meghitt, békés
A tóparti sétány is meghitt, békés

A hajó máris megy tovább Reifnitz-ba. Egy település a másik parton, igazán szóra sem érdemes volna, ha nem innen indulna a busz a Pyramidenkogel kilátóhoz. 
Reifnitz kastély
A "Kis Miramar"-nak is becézett reifnitzi kastélyt leginkább
a vízről lehet megcsodálni, Klagenfurt néhai polgár-
mesterének épült 1898-ban


Itt kiszállunk tehát, és gyalog elsétálunk a strandfürdőtől a hegyre induló busz megállójáig. (Reifnitz Gemeindebad a megálló neve.) A busztranszfer ára oda-vissza szintén benne van a kombinált hajójegyünk árában, tehát a hajójegyet kell itt is mutogatni a sofőrnek.
A buszmenetrend többek között itt is megtalálható: https://www.woertherseeschifffahrt.at/fahrplan/kombitickets/

Pyramidenkogel kilátó

Különleges csavart alakjával a világ legnagyobb fából készült kilátója, az antennájával együtt pontosan 100 m magas. Két klagenfurti építész tervei alapján épült 2013-ra meg, egy táncoló női alak ihlette formában.

A kilátó formáját az építészek 
bevallása alapján Sophia Loren alakja
ihlette.

A sportolni vágyók 441 lépcsőn mászhatnak/lendülhetnek (kinek melyik megy) fel a 360 fokos körpanorámáért, a kényelmesebbeknek ott a panorámalift.
Lefelé is választhatunk: csúzdázni szeretnénk vagy repülni? (A lift és a lépcső is opció persze)
Ezen az acél spirál csőcsúszdán, mely a lift körül kanyarog,
 20 msp alatt hagyhatjuk el kilátót 25 km/h-s sebességgel

A meleg nyári hónapokban van csak lehetősége a legelvetemültebbeknek a kötélen való leereszkedésre, kb így ni:

Na de mit láthatunk a fel-és lejövetel között? Gyönyörűséget. De inkább mutatom:

Wörthi-tó

A Kígyó-sziget és Pörtschach: a tó legszebb része

A tó mögött feltűnik a magas hegyláncolat is: A Karavankák

Reifnitzból a hajó Maria Wörth felé veszi az irányt, a kis kéttemplomos falu, amiről az egész tó a nevét kapta.
Ez a falucska inkább a tó felől, a hajón utazva megkapó látvány a két templomával és a jellegzetes házaival:

Maria Wörth

A másik, ún. téli templom: ide járnak az emberek,
ha hidegre fordul az idő, ez fűthető ugyanis.


A következő hajókikötő már Pörtschach-ban van (a kislányom, amikor először mondtam neki a város nevét, azt válaszolta, hogy "Egészségedre!" 😀), nekem a szívem csücske. Hajóval megközelítve feltűnik a Kígyó- (újabb nevén Virág-) sziget a romantikus híddal, ami összeköti a várossal, és amúgy a városi strandfürdő része.


Feltűnnek a varázslatos tóparti luxusvillák, amelyek annyira meghatározóak a tó építészetében.


Modern kacsalábon forgók és romantikus régi villák
váltják egymást a tóparton, ami sajna eléggé
be van épülve

Pörtschachnak van egy gyönyörű tóparti sétánya, ez a város védjegye, számomra a legszebb partrész a Wörthi-tónál. 2 km hosszú, az egyik része nagyvilági,nyüzsgő, virágos-fás-gondozott, bárokkal és régi kastélyokkal szegélyezve, amelyek ma hotelként működnek. 

Ki hol nyaralna: luxusvillában -

- vagy tóparti faházikóban?

Pörtschach - sétány

A másik részében eggyé válhatunk a természettel: ősfás park, vízparti buja növényzet, és egyáltalán nem félős állatvilág jellemzi:


Az északi partról a Pyramidenkogel mindenhonnan látható


Akinek van némi műszaki/technikai érdeklődése is, annak érdemes olyan hajójáratot választani, amelyik megáll a Kraftwerk Forstsee nevű hajókikötőnél is. Itt található ugyanis Karintia első tárolós vízierőműve, amelyik 1925-ben állt először üzembe. Egy mostanság már műemlék jellegűnek nyilvánított szecessziós villában kapott helyet a tó partján. Az erőmű működik még mindig élesben is, ezen felül van egy látványerőmű része, amely nyáron fogadja a látogatókat.

Az erőmű egy villa - a Wörthi-tó építészetének jelentős képviselője

Ilyeneket lehet benne nézegetni 😀

A legutolsó kikötő a tó csücskében pedig Velden városa. A legnyüzsgőbb, legburzsujabb része a tónak: a tehetős turisták itt szállnak meg a közvetlenül a parti sétányon fekvő Schlosshotelben (azaz Kastélyhotel).

A Hotel, ahol még egy 3 évadot megélt német tévésorozatot
is forgattak "Ein Schloß am Wörtersee" címen

Limuzinok, extravagáns sportautók parkolnak a hotel előtt, jólöltözött turisták korzóznak a tóparti sétányon, elegáns (és méregdrága) butikokban soppingolnak, vagy a Casino bárjában ücsörögnek koktélt szürcsölgetve - ez Velden, nem több, nem kevesebb.

Velden korzója

Itt alakították ki a tó első üzlet strandját a még nyaraláskor is dolgozni vágyó/kénytelen üzletembereknek, ami egyfajta szabadtéri iroda villannyal, Wifi-vel, zárható szekrényekkel. Az a szlogen, hogy "Ott dolgozhat, ahol mások úsznak." Meg: "Lehetővé teszi, hogy egész nyáron dolgozhasson" ...engem mondjuk nem vettek meg, de hát kinek mi okoz élvezetet.😁

Ezzel a tó másik végére is értünk a hajónkkal. Egy körút egyébként kiszállás nélkül is több, mint 3 óráig tart, érdemes tehát korán elindulni, ha világlátni is szeretnénk, nemcsak a tavon ringatózni.



Megjegyzések