Verona - a romantika olasz nagyvárosa

Számomra érthetetlen, hogy ez az észak-olasz város nincsen a leglátogatottabb, leghíresebb olasz látnivalók között. Egy végtelenül romantikus, ókori emlékekben, középkori épületekben nagyon gazdag települést ismertem meg, ahol a Jelen olasz divatvilága, a nagy márkák, luxus üzletek és az ódon, régi korok előkelőségét, nagyságát idéző épületek izgalmas, és egyben nagyon barátságos egyvelege uralkodik. 

Amikor felkészültem az utazásra, a legelső, amit olvastam róla, hogy Shakespeare nemlétező Júliája itt élt, a város neki állít emléket. Valóban van egy 

Júlia ház 

főhősünk rézszobrával (ami amúgy igazán bájos), és van egy belső udvarra néző erkély, ahol az ominózus erkély-jelenet "játszódott". Valamint körülötte több üzlet, akik jól megélnek a piros szív alakú lakatok, és egyéb témába vágó csecsebecsék értékesítéséből. És tömeg. Márciusban.😐 Úgy tűnik, hogy rajtam kívül senkit nem érdekel az az elhanyagolható tény, hogy a bús-romantikus történet csak kitalált, hogy a személyek nem léteztek, de még az ominózus erkély sem olyan régi, valójában csak turistacsalogatónak építették oda az 1930-as években.

Júlia erkélye és a márciusi tömeg

A város azonban nagyon sok igaz történettel, valódi történelmi emlékkel is kecsegtet.

Szerencsére a szállásadónktól kaptunk egy várostérképet, amelyen bekarikázta, mi az, amit mindenképpen látnunk kell, majd miután megtudta, hogy 3 napot szeretnénk itt tölteni, még karikázott be pár dolgot.

Verona látványosságai 

Javaslatai alapján először az Adige folyó innenső partján található Castel San Pietro-t néztük meg, a kastély udvarából nagyszerű a kilátás Veronára. Megy fel oda sikló is, mi korábban indultunk utunkra, mint a sikló, ezért szerencsére könnyű volt meggyőzni a ház urát, hogy a Ponte Pietrától (Pietra-híd) induló lépcső sokkal romantikusabb választás, na meg testedzésnek sem utolsó, és ránk is fér...

A kastély mellett egy impozáns római kori műemlék, a Teatro Romano áll, melynek érdekessége, hogy az idő múlásával lakóházakat építettek rá. Csak a XVIII. században vált újra láthatóvá, amikor egy gazdag veronai polgár felvásárolta az összes lakóházat azzal a szándékkal, hogy lebontsa azokat, és feltárja újra a még Krisztus előtti időkben épült színházat.

A kastély és az ókori színház látképe a folyó túloldaláról

A kilátás a várból...tényleg meseszép! Üröm az örömben a fentről nagyon jól látható szmogfelhő, ami takarja a várost - meg úgy egész Észak-Olaszországot.





A várból lefelé ereszkedve a lépcsőn megcsodálhattuk kicsit közelebbről is a római kori színházat, valamint kedves olasz házikókat kiskertekkel.


Ugye, hogy megérte lépcsőzni!😊


Teatro Romano maradványai

Aztán vendéglátónk azt mondta, hogy a Ponte Pietrán - azaz a lépcsőn leérve a legközelebbi hídon - mindenképp menjünk át, mert onnan is szép a rálátás a mindenségre.

Ezt követően a Katedrálishoz mentünk, olaszul Duomo. Érdekessége a szépségén kívül, hogy hétköznap 11-17 óráig van nyitva, és 4 EUR-t kell fizetni a bejutáshoz. (van egy kedvezményesebb jegy is, amely 4 templomba enged bejutást 8 EUR-ért) Figyelem: 2023-as árak! Mi már 11 előtt ott voltunk, és szomorúan konstatáltuk, hogy a kapus, fizetős bejárat még nem működik, zárva. Hát akkor nézzük csak meg kívülről - gondoltam kissé lelombozódva. Meglepetésünkre az oldalsó és az első bejárat ki volt tárva, benn pedig emberek kószáltak, szóval mi is besomfordáltunk. 
Engem mindig lenyűgöz az olasz templomok belső sokszínűsége. Nem láttam még két egyformát, és a magyar katolikus templomok belsejéhez sem hasonlítottak az eddig látottak. Talán kevesebb arany, több vidám, világos szín, és különböző korok lenyomatai nagyon jól megférnek egy templomban. Számomra melegebb, bensőségesebb hangulatot árasztanak.
Aztán ahogy a templomban révedezek épp a sokszínűségen, látom ám, hogy egy bennfenntes hölgy csukja be az oldalsó kapukat, és rakja ki eléjük a táblát, hogy melyik kapun (a fizetősön) lehet eztán csak belépni. Jah, hogy 11 óra. Gyorsan kisurrantunk a még nyitva levőn, és folytattuk tovább utunkat a város szívébe.



A Duomo még nyitott elülső bejárata

Pár utcával odébb máris egy másik, teljesen másmilyen templom áll, a Sant'Anastasiaszintén nagyon különleges belső díszítésekkel. 

Sant'Anastasia

Verona látványosabb terei 

Aztán jöjjenek sorban a belvárosi terek, hatalmas palotákkal - és némi kínai piaccal...😃 
Piazza de Signori - ennek egy Dante szobor van a közepén, Carrarai fehérmárványból:

Jókedvű olasz fiatalok és az Értelem Palotája
(
Palazzo della Ragione)


A páromnak támadt az a merész ötlete, hogy menjünk fel a Lamberti-toronyba. Lépcsőn. Vártam már a végét! 😄 Mivel ez a torony pont Verona történelmi városrészének közepén helyezkedik el, azért sejtettem, hogy a látvány kárpótolni fog.

A Lamberti-toronyból beláttuk az egész várost 


Ő a Piazza Erbe, Verona főtere a csodás palotáival
...és a (kínai) piac sátraival.


Piazza Erbe - a város főtere. Ő a középkorban is a vásárok tere volt - gondolom ilyen megfontolásból lepték el a kínai árusok (na jó, van zöldség-gyümölcs is)




Piazza Bra Verona legnagyobb tere, az esti séták színhelye. Teli van éttermekkel, kiülős kávézókkal..ha jártál már tengerparti városokban, akkor ez a hely olyan, mint ott a kikötői rész. Számomra legalábbis a széles térrel, a folyton nyüzsgő emberáradattal, az éttermekkel pont azt a hangulatot hozza. 

Egy aprócska különbség azért csak van: az Arena! Egy római kori amfiteátrum, amely a tér egy meghatározó pontján helyezkedik el. A világ 3. legnagyobb arénájának mondják, de a legjobban fennmaradtnak. Ugyanis a veronaiak nagyon vigyáznak rá, a város ősi nemesi szimbóliumának tekintik, és gyűjtéseket rendeznek a felújítására, konzerválására. 
Gladiátorharcok színhelye az ókorban, ma pedig szabadtéri operaház. 


Az Aréna és egy modern műalkotás egymás mellett😊 

Ezért aztán utólag pénzt kértek ám!😈


A Brá-kapu: a régi városfal maradványa


                 

Itt van még a tértől nem messze a Porta Borsari, egy ókori római kapu, hajdan a város főbejárata volt - ezért aztán gazdagon díszített:


A Porta Borsari 

A város közepén egy monumentális gótikus stílusú temetkezési hely van -egyszercsak az egyik utcában, az utcától kovácsoltvas kerítéssel elválasztva. Ezek a Scaliger sírok. Valójában egy templom külső udvarán áll a síremlék, a Veronában a 13-14.században uralkodó Scaliger család 5 tagja van itt eltemetve. Uralkodásuk ideje alatt élte Verona fénykorát, a város számos nevezetessége ekkor épült.



Ami számomra nagyon megkapó Verona belvárosában, hogy minden utca végén van egy meglepi. A tipikus olasz polgári házak a hosszú ablakaikkal és bájos zsalugáterekkel, alattuk luxusmárkák üzletei a maguk túlzó áraikkal, és messze-messze az utca végén átsejlik valami régi templom, műépület.
Így valahogy:




Következő nap aztán elmerészkedtünk távolabbi célpontok felé is, elsőként a folyó mentén elsétáltunk a Castelvecchio-hoz. Ez egy középkori vár (inkább erőd), amit egy itteni gazdag kereskedőcsalád építtetett saját maguk védelmére, mert a város lakóitól is féltették az életüket. Van egy impozáns hídja is, ami menekülő útvonal volt a családnak egy lázadás esetére, és minden vörös téglából épült. Ma múzeum.


A múzeum épülete

A hídon


Innen bandukoltunk tovább a 
San Zeno Bazilikáig. 
Sajnálatomra zárva volt már, így nem tudtuk belülről megnézni - de kívülről szép.



Árak Veronában

Az üzletek árairól már meséltem: drágák. Volt egy kedvenc kirakatom - talán nem annyira köztudott, de táskamániás vagyok - ezek a táskák 300 EUR fölött kóstálnak. 

A kedvenc táskáim

Itt csak tetszett a fal és az üzlet együttese 😊

Szőnyegek Afganisztánból 1000-1600 EUR


Ha vacsiznál, sok étterem (azaz Trattoria, ha igazi olaszt ennél) csak 19 órától nyit ki. Nálunk nagy meghökkenést váltott ki, hogy belépődíjat is szedtek a fogyasztáson felül, fejenként 2,50 EUR-t.
Fogyasztás fejenként átlag 25-30 EUR a legtöbb helyen, és ez néha csak kis adagot jelent. (2023-as árak) 

Épületek és lépcsőházak

Gyönyörű lépcsőházak, sokukba szabad a bejárás


Jellemző a régi épületek homlokzati vakolása:
részeket szabadon hagyva az épület építőköveit
is megmutatják

Lakóház lépcsőháza postaládákkal

Járművek Veronában

A járművek nagyon édesek! Gyakoribbak itt a kisebb autók, a szűk sikátor-jellegű utcácskákba nagyjából azok férnek csak be.
Lett egy kedvencem, amit megörökítettem. Na és az árukiszállítás! 😍 Azt is megmutatom, miképp működik.

Cuki Citroen

Ez itt kérem az olasz Posta!

Elölről még jobb 😄

GLS futárszolgálat

Szerencsétlen DPD bicikli kissé túlterhelt
- egy része már a földre pakolva

Összegzésképp a véleményem, hogy Olaszországban a híresebb Velence-Róma-Firenze szentháromságon kívül is nagyon sok gyöngyszem rejlik - akár kicsit a nyilvánosság elől eltemetve. Ami az Észak-olasz környékeknél nagy hátrány, hogy felfedezésük alatt az embernek azt a nagy szmogot kell szipkodnia, ami számomra egyáltalán nem természetes. Volt egy tompa fejfájásom végig, mert nem vagyok hozzászokva. Sajnos ahogy a telefonom napi  levegőszennyezettségi mutatóit nézem, az észak-olasz területen minden nap piros nap: 

Ami biztos: egy-két hetes tengerparti nyaralást nem az észak-olasz tengerre fogok tervezni (amúgy sem találtunk még arra nem túlzsúfolt, tiszta partokat), de a városkái azért megérnek 1-2 nap tüdőszennyezést. 😊



Jártál már Caprin, a fényűzés és pompa vakítóan kék szigetén? 😊 Itt az én tapasztalásaim: https://utazasielmenyek.blogspot.com/2023/05/capri-elegancia-es-baj.html

Megjegyzések