Ausztria - Nochalmstrasse panorámaút

Ez a bejegyzés a lusta hegymászókhoz szól: akiknek a Mount Everest halálzónája a legrémisztőbb álmaikban sem jut eszükbe, de az 1000 m-es hegyek tetejére vezető függőleges szakaszon is kiköpik a tüdejüket. Nekik (nekünk..:)) találták ki azokat az osztrák hegyi autóutakat, amelyeken autóval/motorral felkacskaringózva páratlan hegyi panorámában lehet részünk. 

Ezek a hegyi panorámautak általában fizetősek, alul van egy kapu, ott kell autónként 20-40 EUR-t fizetni. (2023-as árak). Egynémelyik benne van a Karintia-kártya programban, akkor csak a kártyát kell mutogatni és "ingyenesek": https://www.kaerntencard.at/sommer/en/ausflugsziele/panoramic-roads/. Általában május elejétől október végéig vannak nyitva. 

A legismertebb (és leghosszabb, legdrágább…) ezek közül talán a Großglockner, valamiért engem mégsem az fogott meg a legjobban, így most -így elsőnek- nem is arról írok. 😊 

A Nockalmstrasse panorámaút 

34 km-en kanyarog a Nockberge-hegységben, melynek csúcsa kb. 2400 méter magas. Ha az Alpokról általában a zord, magas hegycsúcsok, a gleccserjég és a téli sportok jutnak az eszedbe, akkor érdemes ide eljönni! Ugyanis az osztrák Alpoknak van egy egészen más arca is, és azt leginkább a karintiai Nockalm út mutatja meg. A színes virágok és a zöld alpesi rétek, a lucfenyős és vörösfenyős erdők, a tiszta hegyi patakok, és tavak között megpihen és kisimul a lélek. 

Nagyon fújt épp a szél! :)

Érdekessége, hogy ide egy síparadicsomot terveztek az 1970-es évek végén kiépíteni, ami masszívan beavatkozott volna a tájba. Viszont a népfelháborodás és a karintiaiak egyértelmű ellenszavazata 1980-ban egy népszavazáson megőrizte a természeti táj szépségét. A szavazás után végül a természetvédelem hivatalosan is szárnyai alá vette a Nockalm-t azáltal, hogy az UNESCO bioszféra parkként jelölte meg és lezárta azt. Azért tud bioszféra park lenni, mert a Nockberge nem jegesedett el az utolsó jégkorszakban. Ezáltal sok - máshol a jegesedés hatására kipusztult- állat és növényfaj csak itt fordul elő. A hatalmas fenyvesek, a virágokban különösen gazdag hegyi rétek és a dúsan virágzó alpesi rózsák a nem botanikusok számára is feltűnőek. 

Sok növénynek gyógyító ereje van itt, és ezek közül a legkülönlegesebb a Speik! Egy piciny jelentéktelen halványsárga virágú gyógynövény intenzív illattal és hatalmas erővel. Azt olvasom, hogy „nyugtatóan hat a központi idegrendszerre és egyben serkenti a vegetatív idegrendszert." Lazít tehát, és egyben élénkíti a testet és a lelket. Az évezredek óta természetes kozmetikai szerekben használt Speik-et már az egész világon csak itt, a Nockberge-ben szüretelik.

Speik

A panorámaút során különböző, számozott megállók vannak, egyik-másik egy gyönyörű kilátást ajándékoz, és táblák magyarázzák a legfontosabb hegycsúcsokat, amelyek láthatók. Vannak alpesi tejüzemek, ahol friss tejet, házi vajat, sajtot kaphatunk közvetlen a termelőktől, Hütték - amolyan hegyi kisvendéglők - az út mentén, ahol megállhatunk és ehetünk egy jó helyi fogást. Vannak kis múzeumok, pl. őskövület kiállítás, vagy amelyik a hegység állatvilágát mutatja be, esetleg az emberek életét és munkáját az alpesi legelőkön, mindezt helyi termelői piaccal megspékelve. 

Silva Magica élménypark

Számomra egyedülálló ez az 1688 m-es magasságban létrehozott szoborkert és energiapark: fekvőpadokkal és a természeti titkok és természeti lények témakörében fellelhető szobrokkal, nagyon hangulatosan kialakított helyekkel, csobogó patakkal övezve. Egy körkörös túraútvonalat képzeljünk el különböző állomásokkal, melyeken művészek szobrai, festményei láthatóak az adott témában, valamint nyugágyak, ahol megpihenhetünk, fürdőzhetünk a hely igen dús energiájában.

Egyszer olvastam valahol, és nagyon találónak érzem ezt az idézetet: 
"A Silva Magica egy könyörgés, hogy keltsük újra életre azt a kíváncsiságot, csodát, varázslatot, ahogyan minden gyermek szemléli a világot" 

Vicces gnómok táncolnak a sziklák tetején.
A gnóm egy alacsony, emberszerű mitikus lény, alakja a hegy
szellemeként a föld elemhez tartozik. Rendkívül
intelligensnek tartják őket, hatalmas tudást tárolnak minden
földi anyagról. Önzetlenül, csoportokban élnek, de félénkek,
és az emberektől távol tartják magukat. :)


Az igéző kék szemű gnómok-
sokáig kell nézni a szemükbe, és mesélni kezdenek. :)

Réten táncoló tűzszellemek az átalakulást és a
lelki megújulást képviselik.

A sokarcú entitások nagyon tetszettek

A saligei nők-az alpesi vidék legendavilágából.
A legenda szerint sziklabarlangokban, vagy a Dráva partján éltek.
Félénk és bölcs lények voltak, tanácsokkal látták el a szegény
parasztokat és a tanácstalan embereket.
De éjszaka nem volt szabad velük találkozni, és nagy zajt csapni
az élőhelyük közelében, mert akkor foglyul ejtettek. :)
Egyszer fegyvercsörgés hallatszott a völgyből, és a
saligei nőket azóta nem látták.  


A Szilfek a levegő elemhez tartozó lények,
finom női testük van.Ők felelősek a felhők és a
szél mozgásáért - a finom szellőtől a hatalmas viharig.

Windebensee 

A következő nagyon szép megállópont egy hegyi tó körüli sétára invitál: a Windebensee (see=tó), melyet 1950 m magasan járhatunk körbe egy rövid, kb 700 m hosszú tanösvényen. A tó köré ültetett különleges növények, a néhol kavicsos, hol kőlapokkal vagy fapallóval kirakott út, és a gyönyörű kilátás adja a különlegességét.



Olyan misztikus!



Több panorámautat bejártunk már, eddig nekem a Nockalmstrasse adta a legtöbb élményt. Olyan hely, ahová visszavágyom, és minden évszakban látni szeretném, amikor csak lehetséges. 😊



Ha Karintiában jársz, ez is érdekelhet:tibeti buddhista múzeum https://utazasielmenyek.blogspot.com/2023/04/ausztria-huttenberg-heinrich-harrer.html

Megjegyzések