Az olasz Venzone - az összefogás, és újjászületés észak-olasz szimbóluma

Olaszország ezen piciny gyöngyszemére egészen véletlenül találtam rá. Az Adriáról igyekeztünk hazafelé, amikor útközben a nagy semmi közepén az út mellett egy zsúfolt parkolóra lettem figyelmes, a parkoló mögötti magas kőfallal. Csak a kíváncsiság vezérelt, vaj'h mi lehet a fal mögött, és beálltunk mi is a parkoló kocsik közé. 

Egy kis települést találtunk, melyben a házak nagy része újszerű állapotban, teljesen renoválva volt, az egész mégis tisztán középkori hangulatot árasztott! 💗

Ez a falucskába vezető alsó kapu, egy 1835-ből származó
félköríves boltív

Eztán néztem csak meg, hol is vagyunk tulajdonképp, miféle csodavilágba csöppentünk. 

Venzone

Így hívják kis alpesi települést, és az olasz-szlovén-osztrák határ közelében helyezkedik el. Manapság kb. 2000 lakosa van. Kelta, majd római település volt, aztán élt itt sokféle népség míg végül Itália része lett. A háború után meginduló adriai turizmus már itt haladt el a kis középkori település mellett a főúton, 1965-ben pedig nemzeti műemlékké is nyilvánították - ezek a dolgok azonban mit sem segítettek az ő ismertségi mutatóján: csak szerényen meghúzódott az út menti kőfal takarásában.

Egy nagy szerencsétlenség kellett ahhoz, hogy úgy igazán beírja magát a történelembe: 1976-ban a gyönyörű középkori várost földrengések sorozata sújtotta, az épületeit súlyosan megrongálta - csaknem 50 ember halt meg és sok műtárgy került a romok alá. Amit nem pusztított el az 1976.májusi rengés, azt ugyanazon év szeptemberében egy még pusztítóbb földindulás elintézte.

Venzone lakói azonban nem nyugodtak bele otthonuk pusztulásába. Az első sokk után a törmelékeket rövid időn belül eltakarították, és azonnal megindult egy monumentális újjáépítési projekt. Mindössze 8 év telt el, és a település a lakók akaratából - szinte a semmiből - új életre kelt. Az újjáépített katedrális azóta a földrengés utáni újjászületés szimbólumává vált, a város épületeinek, történelmi kincseinek nagy kihívást jelentő, korhű rekonstrukciója pedig bekerült a történelembe. 

A 14. századi román-gótikus katedrális
az újjáépítés szimból
uma

Olaszország legszebb falvai

A megújulási erőfeszítésekért 2017-ben Venzone felkerült a "Borghi piú belli d'Italia", azaz Olaszország legszebb falvai listájára.

Belépve az alsó kapun mindjárt a város legrégebbi épületébe, a 11.századi román stílusú Casa Marcurele-be botlunk.

Casa Marcurele, a falu legrégebbi épülete

De minden épület csodás, az ódon utcák fantasztikusan nyugodt hangulatot árasztanak - a kapun áthaladva egy csapásra kilépünk a lineárisnak hitt időből, és megtapasztaljuk, hogy a múlt és jelen valójában egyidejűleg létezik. 😊


Palazzo Comunale: jelenleg Városháza a 15.századból: Venzone legrégebbi nemesi családjainak címereivel és pompás ablakokkal díszítve

A főtéren található a Palazzo Radiussi is, egy nemesi család rezidenciája
15.századi gótikus-velencei stílusú hármas lándzsás ablakokkal

Mindenféle stílus megfér itt egymás mellett. :)

San Giovanni templom - csak a homlokzat maradványai láthatóak

Múmia kiállítás 

A fent említett katedrális előtt található még egy mindenképp említésre méltó épület, az 1200-as években épült San Michele kápolna, amelyben kissé kísérteties látványban lehet részünk. 40 db múmia van itt kiállítva ugyanis, amelyeket a dóm sírjában találtak. A történet 1647-ig nyúlik vissza, amikor felfedezték a legelső, ún. "púpos" múmiát. A kiállított holttestek természetes módon mumifikálódtak, a talaj magas kalcium-szulfát tartalma, valamint egy Hypha bombicina Pers nevű gomba által, amelyeket a sírokban találtak, és ami kiszárítja a szöveteket, megakadályozva ezzel azok bomlását.

A San Michele kápolna

Ez a csöppnyi falu nem egy egész napos program, de ha erre vezet az utad, mindenképp megállásra csábít, és különleges élményt nyújt.

Ha Olaszország a szíved csücske, ezek a tartalmak is érdekelhetnek:






Megjegyzések