Elba, a Toszkán szigetvilág legnagyobb drágaköve

A legenda szerint amikor Vénusz, a szépség és a szerelem istennője elmerült a Tirrén-tenger hullámaiban, eltört pompás tiarája, és hét drágakő esett ki belőle a tengerbe. Ezen drágakövekből lett a Toszkán szigetvilág 7 szigete, melynek legnagyobbika Elba.

Gyönyörű kilátás a fővárosra a Forte Falcone-tól

Ottjártunkkor magyar szót nemigen hallottunk - nem egy ismert úticél a köreinkben. Az olaszok viszont imádják, egyik legkedveltebb nyaralóhelyük - ők pedig tudják, mi a jó: ez az egyik legtisztább vizű tengerpartokkal büszkélkedő régió Olaszországban. (Főként augusztusban lelhető itt fel az olasz tolongás).
Elbán nagy történelmi múltú városokkal, műemlékekkel nemigen lehet számolni. Inkább a passzív "fejbőlkinézős-gyönyörködős" és napozós-fürdőzős nyaralásokra alkalmas. A sziget varázsát ugyanis a kiemelkedő minőségű, nagyon tiszta partszakaszok, és a rendkívül változatos, mediterrán hangulatú természet adja, amelyben a szigeten kacskaringózó szerpentinutakon autózva, kilátópontokon meg-megállva gyönyörködhetünk: nem véletlenül Nemzeti park az egész Toszkán szigetvilág.

Kis út a Capo Bianco strandhoz

Gyönyörű kilátás a szerpentinúton megállva Paolina szigetére.

Egy kilátópont az út mellett

Great Elban Crossing túraútvonal

Persze, aki inkább a sok mozgás híve, eszébe ne jusson autóba ülni! Hiszen a sziget hegygerincén húzódik a Great Elban Crossing, Olaszország egyik leglenyűgözőbb 70 km-es túraútvonala, mely állítólag 4 nap alatt megtehető...gondolom nem nyáron.

Monte Capanne hegycsúcs

A túraútvonal csúcspontja (szószerint is) az 1019 m magas Monte Cappanne, a sziget legmagasabb hegycsúcsa, amihez a kényelmesebbje azért autóval is el tud jutni. Autóval Marciana falu előtt nem sokkal kell megállni egy parkolóban, a Cabinovia feliratot követve. A Cabinova egy márciustól októberig üzemelő felvonó-szerűség, ez visz fel a parkolótól a hegycsúcsig. Amikor megláttam, nem tudtam eldönteni, hogy reszkessek-e vagy nevessek: muris és félelmetes is volt egyszerre a gondolat, hogy ilyen sárga, ég és föld között libegő fémkalitkában álldogálva fogom megtenni a 18 perces utat felfelé.👀

Nem vicceltek: tényleg ebbe kellett beszállnunk!😄

Végül túléltem, de nagyon kapaszkodtam - így nem készült kép az amúgy lenyűgöző szépségű utazásról.

Fenn a csúcson. Innen láthatóak a hangyányi Cabinovia fülkék,
és a hegy alatt elterülő kis falucskák



A felhők felett😍

Gyönyörűen rajzolódik a hegy vonulata

Napóleon száműzetése

Napóleonra nagyon büszke a sziget népe, hiszen 1814 áprilisától 1815 februárjáig itt volt száműzetésben, és ez a 10 hónap alatt annyi mindent tett a kalózok által addigra már teljesen kifosztott szigetért (utakat és hidakat építtetett és javított, mocsarat csapolt le, csatornákat ásott, újratelepítette az erdőket, feltámasztotta az ércbányászatot és a bortermesztést...), hogy erőfeszítéseiből máig profitálnak a szigetlakók.

Strandok Elbán

A sziget 147 km-es partszakasszal büszkélkedhet, és a strandok széles választékát kínálja: az aranyhomoktól a kavicsosig, sőt fekete homokos strandokat is, amelyek színét a vas jelenléte adja. Vannak itt tökéletesen felszerelt strandok és vad partszakaszok, vannak családok számára ideálisak, sznorkelezőknek valók a tengerfenéken hagyott hajóroncsokkal és páratlan tenger alatti világgal, valamint olyan részek is, ahol kutyusokkal lehet fürdőzni. 

Capo Bianco strand fehér kövekkel és teljesen átlátszó vízzel

Nisporto öbölben található strand és Camping a nyugodt,
nem túlzsúfolt partokat kedvelőkhöz szól, partja fekete homokos/kavicsos

Esténként a védett öböl megtelt kisebb-nagyobb lehorgonyzott hajókkal,
akik itt maradtak éjszakára, majd reggel továbbálltak.

Cavioli strand - durvább szemcséjű homokos parttal,
ami nem tapad a bőrhöz, és nem teszi a vizet zavarossá. 

Marina di Campo város strandja nagyon tágas, kisgyermekeseknek ajánlott

Impozáns sziklákat nyaldos a tenger.

A sznorkelezőknek/búvárkodóknak pedig egy igazi kuriózum:

Capo Sant'Andrea (Szent András fok): Egy kis sziget egy szigeten. A terület közvetlenül az Elba legmagasabb hegyeinek lábánál található, és ez nem megvetendő, mert így a tenger és a hegyek tökéletes és gyönyörű kombinációja. Egy nagyon finom homokos strand egy kis dokkal és a halászok evezős csónakjaival.

A Szent András-fok

Egy sziklába vájt ösvény vezet néhány sziklához, amelyek egyedülállóak a világon: hétmillió éve gránitmagmában megszilárdult ortoklászkristályok által alkotott szokatlan formájú dűnék – ideális hely a napozáshoz szinte holdbéli légkörben.

Ortoklászkristály napozóteraszok

Sznorkelezők, búvárkodók figyelem: itt a víz különlegesen tiszta, ennek bizonyítéka a posidonia, (egy vékony, zöld levelű tengeri növény) jelenléte, így még a legnagyobb mélységekben is nagyon jól lehet látni. És milyen szerencse ez, mert a Capo Sant'Andrea körüli tengerfenék izgalmas világot rejt, amely így nagyon jól felfedezhető. Ez a tengerfenéken található posidonia növény-szőnyeg ugyanis ideális élőhelye számos halfajnak, így ezek itt nagy számban láthatóak. 

Ez a rész azonban más kincseket is rejt. A Szent András fokkal szemben két római kori teherhajó roncsait találták meg, az első szinte a tengerparton van, mindössze 10 méteres mélységben, a második pedig 193 méterrel a parttól mintegy 45 méteres mélységben. Előbbi gabonazsákokat, utóbbi amforákban bort szállított. A hajókban talált leletek ugyan múzeumokban vannak kiállítva, de a tengerfenék maradt továbbra is a két hajóroncs őrzője. 

Itt még októberben is lehet úszni, mert a sziget mikroklímája gondoskodik arról, hogy a víz hőmérséklete októberben is tökéletes legyen

Főbb települések a szigeten

A sziget összesen nyolc főbb településre oszlik, a fővárosa, mely egyben a sziget legrégebbi városa és legnagyobb kikötővárosa:

Portoferraio. Amennyiben a kompunk ide érkezik be, már a tengerről is feltűnik a Mediciek korában (1548-ban) épült 3 erőd egyike a Linguella, melyek a kalózokat hivatottak menekülésre kényszeríteni a város védelmében, a sziget történelmében először végre sikerrel. 

Állítólag szép innen a naplemente - mi nem láttuk 😊

Medici család által a épített hatalmas erőd egy falrészlete,
távolban a Linguella toronnyal

A három erődöt tömör és erős falak és sétányok kötik össze egymással végig a tenger mentén. egészen a fenséges Falcone-erődig, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Az erőd látképe

A Falcon-erőd falairól a ki/néhol be-látás

Portoferraio szívében található Napóleon egyik korhűn berendezett rezidenciája,a Palazzina dei Mulini.

Napoleon egyik villája, amelyben száműzetése alatt élt

A szigetet és főleg annak fővárosát amúgy ezek a sárga és rózsaszín színű lakóházak határozzák meg, sajátos stílust adva neki. A kikötőrész persze mindenhol a legszebb - itt is:

Kicsi, nagyobb, mégnagyobb hajók.😊


Van itt még egy szép hely, a Napoleon villánál kell továbbmenni egy világítótoronyhoz, ahol szintén szép rálátás van a tengerre. Maga a világítótorony csak kívülről megnézhető, ennek ellenére fizetni kell a közelébe és a kilátópontra jutáshoz.


A kilátás a világítótorony mellől - csak hogy aki nem akar,
annak ne kelljen már fizetnie érte.
😄

Az mediterrán utcakép elmaradhatatlan kellékei a szűk kis utcácskák:

Porto Azzurro

A bájos halászfalu mindenképp a személyes kedvencem lett! /Lehet, csak a sok pálmafa miatt? 😏/

Porto Azzurro kikötői sétánya

Egy nagyon barátságos öbölben fekszik, és és van egy tengerre néző, tágas, üzletekkel/éttermekkel tarkított főtere, a Piazza Matteotti.

Piazza Matteotti

Marciana Marina

Vannak, akik szerint ez a legszebb hely Elbán. Én nem tudom, nálam a sokadik település után maximum a tengerparti sétány adott valami újat, a falvak többi része olyan "egykaptafa".




Ami vitathatatlanul megkülönbözteti ezt a falut a többitől, hogy innen származik "Elba sziget illata", azaz itt gyártják az Acqua dell'Elba névvel megáldott -amúgy jó minőségű- parfümcsaládot. A szigeten sétálva számos helyen szembejön velünk a turistacsalogató reklámja, és megannyi parfümüzletet láttam erre a termékre épülni. Sajnos az illatáról nem tudok beszámolni, de a szlogen szerint a mediterrán életérzést és a tenger illatát viheti magával haza az itt nyaraló.

Egy parfümbolt, amely kizárólag az elbai márkát árusítja.

Végül pár közérdekű információ

Elba szigete a szárazföldről Piombino kikötőjéből induló komppal érhető el. A hajó célállomása Portoferraio, Rio Marina, vagy Cavo városa lehet, attól függően, melyik van közelebb a szálláshelyhez. Ezenfelül a sziget repülővel is elérhető, a leszállás a Campo nell'Elba településen található La Pila repülőtéren történik.

Amennyiben autóval kompoznánk, a jegyet érdemes otthonról online foglalni, mert nem mindig szokott lenni a helyszínen autóknak jegy. Itt foglalható: https://www.traghetti-elba.it/compagnie/traghetti-elba-ferries.htm?fbclid=IwAR0liKqPYPsa2YCcKe4OaM_1pBwnicI__hZKtrTQ9zbBwVgI2zEh1J6SCXE 

És végül egy személyes, számunkra szomorú történetből tanulva egy jótanács: autót vezetve extrán figyelmesnek kell lenni az olasz utakon, mert az olaszok közül sokan sajnos full figyelmetlenül és szabálytalanul vezetnek…😔

Megjegyzések