Horvátország- Isztria- Bale: egy mediterrán hangulatú kőváros

Ha az Isztriai félszigeten nyaralunk, gyakran megyünk egy félnapos kirándulás keretében a Rovinjtól 15 km-re egy dombtetőn fekvő Bale-ba.

Bale

A festői középkori kisváros mára egy alig ezerlelkes faluvá zsugorodott, azonban megőrizte történelmi városmagját, a 14-15.századi kőházait, a szűk, kacskaringós sikátorait, és valami fura álmos, mediterrán, laza hangulatot, amiért különösen nagyon kedvelem.



Sikátoros imádom-utcácskák! 😍

Szeretek sétálni az ódon falak és a házak előtti cserepekben megbújó mediterrán növényzet között, fel a templomig, majd megcsodálni a falu középpontjában található várkastélyt, és a Városháza épületét. Itt aztán tényleg nem siet senki sehová - végtelen nyugalom, és nagyon pozitív, laza hangulat uralkodik.

Nénike a portékájával

Nem siet senki sehová. :)

Bale látnivalói:

A gótikus-reneszánsz Soardo-Bembo várkastély a 15. századból

A Városháza a 14.századból származó loggiával

A román stílusú Szent Erzsébet plébániatemplom
a 19. századi toronnyal


Az óratorony

Jazz és Bale

Az egyik utcácskában találtunk egy nagyon izgalmas helyet: mint megtudtuk, ez egy vendéglátóipari egység, hotelként is üzemel, a tulajdonosai pedig tutira a Jazz bűvöletében élnek - ennek megfelelően van a tér berendezve, valamint minden nyáron egy nagyszabású, egyhetes Jazz Fesztivált is szerveznek itt. A rendezvény már túlnőtt a kis helyen, Bale főterén rendezik meg, és a régió egyik legkiemelkedőbb fesztiváljaként tartják számon: http://www.kameneprice.com


A Kamene Price 

Dinoszaurusz kiállítás

A település különleges attrakciója a dinoszaurusz kiállítás is: 1992-ben csontokat találtak a közeli Colone-öbölben a tenger fenekén. Csak később derült ki róluk, hogy az évszázad felfedezései: többek között a Brachiosaurus, azaz az egyik legnagyobb valaha élt dinoszaurusz-fajta csontjai. Ez az egyetlen dinoszaurusz-lelet a világon, amire a tengerfenéken találtak rá, egyes csontok becslések szerint 200 millió évesek. 

Az itt található őslénytani kiállítás - az MMC Ulika - már a megnyitás évében kitüntetést kapott a rendkívüi bemutatási módja miatt.

Az őslénytani kiállítás

Bale és az olíva

A falut körülveszik az olívaültetvények, és kis tanyák, amelyek olívatermesztéssel foglalkoznak. Az itt készített olívaolaj számos díjat kapott, ami nem meglepő, hiszen ezen a területen már a római idők óta termesztenek olajbogyót, azaz 30 évszázados múltra tekint vissza a tudomány. Született egy cuki legenda is: ha a faluból az utazó a tengerpartra szeretne eljutni, lába se kell érje a földet, mert egyik olajbogyóról a másikra ugrálva megteheti a 7 km-es távot. 😊


Itt díjnyertes olívaolajat kósolhattunk és vehettünk.

Bale viszonylag gyorsan körbejárható kis település. Azonban megkapó hangulata miatt újra és újra visszavágyom ide, így többször is megfordultunk már itt.






Amennyiben az Isztrián nyaralsz, ez is érdekelhet: https://utazasielmenyek.blogspot.com/2023/04/horvatorszag-isztria-dvigrad.html

Megjegyzések